Vrouwenlogica: besparen is uitgeven

Samen een dagje shoppen met vriendin. Ik heb eigenlijk niets nodig: echt waar, ik ga gewoon om gezellig bij te kletsen. Nou misschien een nieuw badpak omdat zoekgeraakte kilootjes van vorig jaar weer gevonden zijn. O ja, en een korte broek voor op vakantie. Maar duur zal het niet zijn want het is overal uitverkoop. “O jee, daar gaan we al” zien we manlief denken. En eigenlijk heeft hij wel een beetje gelijk. “Neem de 500 maar mee” is de vervolgopmerking, omdat we daarin minder bagageruimte hebben. Ik zeg ‘m maar even niet dat de achterbank plat kan. In de stad aangekomen voelen we de koophormonen al kriebelen. Die koophormonen kriebelen over het algemeen bij vrouwen voor andere artikelen dan bij mannen. Ook voor wat betreft reclame-uitingen: afhankelijk van het type hormoon dat door je lijf heen fietst, ben je ontvankelijk voor bepaalde reclame-uitingen.

Slimme verkopers gooien het volgende in de strijd.

  • afprijzingsstickertjes
  • 3 halen 2 betalen
  • de nieuwste collectie voor maar € -,-
  • zolang de voorraad strekt

Hele slimme verkopers gooien ook de vrouwenpsyche in de strijd:

  • ik laat je die jurk even zien met die ketting erbij, voel je niet verplicht hoor, maar het gaat om het totaalplaatje
  • vriendin informeert naar iets en gaandeweg vraagt hij of ik ook naar zoiets op zoek ben
  • opmerkingen als “daar kan je mee thuis komen” en “wow, zo komt er wel even iemand binnen zeg”
  • de vermelding van het totaalbedrag dat je bespaart hebt (ach, kan die ketting er toch nog bij)

Kijk, en bij die laatste gedachtegang gaat het fout. Je bespaart wat, maar dat wordt ook meteen weer uitgegeven. Per saldo bespaar je niets, je hebt alleen meer spullen. Voor alle mannen voor wie deze gedachtegang abracadabra is, is er ook nog de spouwvrouwenlogica: wat er niet uit gaat hoeft er ook niet in. Energie die je niet gebruikt, hoeft niet via bijv. zonnepanelen opgevangen te worden. Door je huis goed te isoleren met bijv. spouwmuurisolatie, gaat er geen onnodige warmte je huis uit en wordt er flink op de energierekening bespaard.

Lees je vervolgens in de nieuwsbrief van Renovatieprofs het HOERA!-artikel over subsidie voor zonnepanelen, dan trekt de vrouw in mij jubelend de conclusie: dat is 2x uitgeven, er geld bij krijgen en vervolgens continu besparen. Wat zullen we daarvoor eens gaan kopen?

Plaats een reactie